söndag 11 januari 2015

Nyår i Bangkok

Ja nu har vi varit hemma i drygt en vecka och livet har återgått till vardag.
Helgdagarna är över för den här gången och julen är bortplockad. 
Jag lovade ju återkomma med en rapport om våra sista dagar i Thailand innan denna dagbok är till ända, så var så goda.

Vi lämnade Koh Mak med Katamaranen för att åter spendera ett par dagar i Pattaya.
När vi nu återvände var det betydligt fler turister än det var när vi lämnade staden. En stor marknad hade satts upp längs med hela Beach Road så massor av stånd och försäljare var på plats med allt vad som tänkas kan. Jag fascineras alltid av hur alla matförsäljare kan få all mat de erbjuder såld? Att det bara funkar med allt i värmen? Hemma är vi så noga med att inte bryta kylkedjan och vi arbetar ständigt och jämt med livsmedelshygien och HACCP. 
Här äter vi och stoppar i oss det ena konstigare än det andra, visst, ibland gör magen revolution men för det mesta går det bra. Det är klart att vi inte äter allt vi ser, som när ankorna hänger färdiggrillade på krokar bredvid trafikerade gator i 35 graders värme, eller när maten står färdiglagad i stora grytor utan varken kyla eller värme. Där köper man sig en portion som slevas upp i en plastpåse som man tar med sig och antingen värmer upp igen eller äter som den är. 
För äter gör alla thailändare överallt och hela tiden. Det finns ingen ordning på mattider som vi är vana vid i Sverige, nej så lever inte thailändaren, men det har jag ju skrivit om tidigare. Det kan vara en chipspåse till frukost, stående framför pappa eller mamma på moppen på väg till skolan eller en flaska smaksatt mjölk från Seven Eleven. Dom äter det som finns tillgängligt helt enkelt och dom äter när dom är hungriga.
Vi spenderade de två sista dagarna av semestern i Bangkok. Nyår i Bangkok. Vilken upplevelse.
Vi har aldrig varit med om något liknande tidigare. 
Hela Siam området var avstängt från trafik. De stora öltillverkarna Singa, Chang och Heiniken sponsrade flera stora scener som var uppbyggda runt hela Central World och det var uppträdande överallt av för thailändarna mycket kända artister. Musik strömmade ur högtalare och det var flera hundra tusen människor ute och skulle fira in 2015. Det fanns storbildsskärmar uppsatta runt om i staden så ingen skulle missa denna countdown. Det var ljuskonst av laserljus på byggnader och fasader. Dont touch - danger, stod det på skyltarna. Nästan alla hade blinkande diadem på huvudet som i olika färger blinkade 2015. Det var poliser i massor och det var människor i MASSOR, gamla, unga, barn, ja ALLA var ute.

När vi med myrsteg hade hasat oss runt i ett par timmar så bestämde vi att försöka ta oss därifrån.
Det var människor intill mitt bröst, det var människor intill min rygg. Det var så galet mycket folk.
Här kommer nog bli kaos när alla ska hem efter tolvslaget?
Mot Skytrain. Vilken logistik. Oj oj, här har de varit med förut. Det är inte som på busstationen i Kalmar efter stadsfesten. Nej här är alla lugna och sansade och väntar på sin tur. Extra biljettkassor öppnade på flera ställen hela vägen fram till stationerna, och man lotsade folket fram till rätt tåg i högtalare så alla visste hur de skulle ta sig vidare.
Väl tillbaka på hotellet precis lagom till tolvslaget såg vi det enorma fyrverkeriet från vår balkong, en storbildskärm var placerad på taket på hotellet mitt emot vårt så vi såg allt hur bra som helst.
Vilken kväll, vilken upplevelse, det var verkligen helt galet men jätte roligt att ha fått vara med om. 


Jag hoppas ni tar er tid att titta på länken jag delat nedan. Den är filmad från Countdown 2015 Central Wold i Bangkok, ni får en aning om hur galet det var.


Att önska er ett Gott nytt år nu känns lite sent men vi önskar er alla en god fortsättning av 2015.
Maria & Pher

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar