måndag 25 juni 2012

Thailands Monark

Thailands kung heter Bhumibol Adulyadej, officiellt regentnamn är Rama IX, han föddes den 5 december 1927.

Bhumibol
Bhumibol var inte ens fyllda två år när hans far avled.
Den 9 juni 1946 besteg han Thailands tron som en blyg 19-åring då han efterträdde sin äldre bror som hade mördats samma dag.
Kung Bhumibol är världens längst regerande monark.
Bhumibol Adulyadej leder ligan över världens rikaste kungligheter med en förmögenhet på ca 35 miljarder dollar.
Alla thailändare älskar sin kung, och det är fullständigt oförlåtligt att ens vagt kritisera honom eller hans familj. Det är inte bara tabu, det är faktiskt olagligt!
Vi läste för några år sedan om en engelsman som i onyktert tillstånd hade spraymålat en kungabild på kungens 80 årsdag, han greps och sattes i fängelse och han dömdes senare till 20 år i thailändsk fängelse !

Thailändska pengar
På thailändska pengar finns kungens porträtt och även pengarna ska behandlas med respekt, inte bara knölas ner i fickan.
Varje gång du går på bio, teater eller konserter i Thailand spelas King´s Anthem innan föreställningen börjar. Om du då sitter ner så ställ dig upp, om du är på väg in så stanna upp och stå still. King´s Anthem är inte nationalsången utan Kungens hyllningssång.
Nationalsången spelas varje dag kl. 08.00 och kl. 18.00. Alla radio och TV kanaler spelar sången och på många platser i landet ljuder sången, ofta ur spruckna högtalare, men gör även då som när Kungasången spelas, stå upp och stå stilla.

Kungens 80-årsdag, 5 december 2007

Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar