torsdag 28 juni 2012

Buddismen

Ungefär 95  av Thailands befolkning är buddhister.
De tror på karma och på reinkarnation. Har man varit god i detta livet får man ett bättre liv nästa gång.
När man till slut når upplysning, uppnår man nirvana och slipper därmed att återfödas fler gånger.
Förenklat kan det beskrivas som att alla våra medvetna handlingar har en verkan och ger en framtida belöning eller bestraffning (lagen om orsak och verkan).
Detta inbegriper alltså inte omedvetna handlingar.
Men man kan inte göra gott en gång och tro att det räcker, man måste göra det hela tiden, dels för detta livet men som sagt även för nästkommande liv.
Jag tycker de thailändska buddisterna har en praktisk och jordnära inställning till sin religon - man försöker helt enkelt så gott man kan !


Ordspråket "Gör gott - Få gott tillbaka. Gör ont - Få ont tillbaka" eller Tham dii, dai dii - Tham chua, dai chua på thailändska, sammanfattar delvis tankesättet.
Många anser att buddhismen främst är en filosofi och ett sätt att leva snarare än en religion. Däremot räknas den till en av världsreligionerna.
Definitionsfrågan på det är nog upp varje enskild individ.

Tempel är mycket heliga för en buddist. Thailändska tempel (Wat) fungerar ofta som sociala mötesplatser. Det är inte särskilt högtidligt runt templet utan där är det helt ok att prata, äta och umgås.

Wat
Vi som besökare är välkomna in i templen och det är oftast gratis.
Sunda förnuftet säger att man klär sig och uppför sig på ett respektfullt sätt (inte shorts och linne), man tar av sig skorna utanför dörren och kliver över tröskeln, inte på den, för i tröskeln bor det antagligen en ande som du inte ska kliva på !


Munkar
Det är tillåtet att fotografera både i och utanför templen, men det finns undantag.
 
Thailändaren går till templet för att fråga munkarna om råd i många olika frågor och vid viktiga beslut, som t.ex. vid giftemål, att starta eget eller bygga hus osv, men de går även dit för att få råd i en mängd olika mindre frågor också. Jag vet en gång när vi gick förbi ett ställe där det var massor av munkar och vad vi tror skolelever som alla satt tillsammans med munkar som tittade i kort som för oss såg ut som spåkort. Det var mycket allvarligt och inte alls som om vi skulle gå till någon spådam.
Munkarna kommer också ut till olika tillställningar för att välsigna som t.ex. vid bröllop, begravningar, inflyttningar i nya hus osv.

I nästan alla thailändska hem finns ett "altare" där man förvarar sina lyckobringande amuletter och bilder på olika munkar och kungligheter.
Detta altare smyckas varje dag med blommor, med rökelser, frukt etc. och ofta står där också någon knallfärgad läsk i grönt eller rött eller ett glas whiskey.
Behandla allt detta med respekt när du besöker någons hem.Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar