tisdag 18 september 2012

Den thailändska ölen

En viktig sak när man är på semester är självklart ölen. Nästan inget går upp emot en kall och svalkande bira när man ligger och jäser i solstolen på stranden.
Och utan den lille pilsnern skulle nog Pher gråta en skvätt !

Öl är den äldsta kända alkoholdrycken och har producerats i uppskattningsvis 7 000 år. Det första ölet skapades troligtvis då stärkelse- och sockerrika bröd blöttes och jäste i kontakt med vilda jästsvampar.
Den moderna bryggeritekniken utvecklades i huvudsak i kloster under medeltiden och de största tekniska framstegen i industrialiserandet av bryggprocessen skedde under 1700- och 1800-talen. Bryggeriindustrin är idag en multinationell miljardindustri med Kina som största producentland.

Thailand har flera inhemska ölsorter men det finns även en hel del importerat öl men priset är ju då givetvis något högre.

Singha öl eller Bia Sing som man säger i Thailand.
Singha ölen är den äldsta ölen i Thailand och hade innan Chang ölen kom nära 80 % av den thailändska ölmarknaden. Smaken är ganska "alldaglig" men är i mitt tycke helt okej. Singhans kännetecken är guldfärg mot vit bakrund med ett lejon som symbol.
Alkoholhalten är på 5 % (tidigare 6%).

Chang öl eller Bia Chang.
När ölmärket Chang dök upp tog den en stor del av marknaden som Singha ölen hade i Thailand. En av anledningarna att Chang ölen slog igenom så snabbt var det låga priset och att den hade en högre alkoholhalt. Smaken är lite bitter och stark. Ettiketten på Chang ölen har guld- och grön färg som sina färger med 2 stycken elefanter på.
Alkoholhalten i Chang ölen är på 6,4 %.

Leo öl eller Bia Leo.
Leo ölen bryggs av Singha och är deras lågbudget märke. Smaken är inte alls den samma som Singhan och faller inte mig i smak, smaken är bitter. Leo ettiketten har vita och röda färger förutom Jeoparden som finns i mitten. (tror det är en jeopard).
Alkoholhalten är på 5,5 %.

Cheers öl eller Bia Cheers.
Cheers ölen är ganska ny och förväntas ta en del av marknaden från de billiga märkena. Cheers öl bryggs också av Thai Asia Pacific Breweries och smaken är något friskare och passar ganska bra enligt min smak. Cheers ettikett kännetecknas av den blåa färgen med den vita texten.
Alkoholhalten är på 5,6 %.

Ja ni får själva pröva och smaka er fram till vilken av dessa sorter som blir er favorit. Både Pher och jag gillar Chang bäst och det har sänkts ett par stycken under åren som gått ! Men smaken är ju som baken - så var så goda och testa.

Vi har Singa på våra svenska systembolag och Chang har vi köpt på puben i Kalmar men om den också finns på bolaget vet jag faktiskt inte.?

Skål mina vänner, vi hörs vidare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar