torsdag 30 augusti 2012

Den thailändska maten

Maten i Thailand betyder väldigt mycket för befolkningen eftersom vardagens sociala sammankomster nästan alltid inkluderar något ätbart. Portionerna är ofta relativt små och att äta många mindre måltider på en dag är inte ovanligt.
Precis som landets språk och kultur, är det thailändska köket indelat efter de fyra huvudregionerna i landet: norra, nordöstra, centrala samt södra delen.
En fullvärdig måltid inkluderar ofta alla de fem smakerna: sött, syrligt, salt, beskt samt hett, dvs chillin som gör rätten så kryddstark (phet på thailändska).

Thailändska köket har sin matbas i kött, fisk, grönsaker och skaldjur.
Skillnaden mot det europeiska köket är alla de annorlunda ingredienser och kryddor som används, de gör att man uppnår en harmoni av smaker, men också på hur maten läggs upp.

När man tänker på thailändsk mat tänker man ofta att den är starkt kryddad, men det finns många maträtter som är milda.
Det var portugisiska missionärer som förde med sig chili från Sydamerika till Thailand på 1500-talet och det var då den kryddstarka maten började tillredas.
Det händer ibland att vi får in något som är så starkt att det slår eld i munnen, men då får man be om en ny rätt och betona Mai pet, (inte starkt) svaret blir då oftast ett stort leende från serveringspersonalen!

Även om varje region och provins har sin typiska stil finns det ett antal råvaror och rätter som är förekommande i hela Thailand:
Biff, fläsk och kyckling serveras ofta i små färdiskurna bitar som kombineras med grönsaker och/eller ris.
Ris serveras kokt, stekt, klibbigt eller i soppform, varav den sistnämnda ofta utgör basen i en thailändsk frukost, en sk khao tom (rissoppa).
Vid sidan om riset, är det nudlar som är den vanligaste basmaten i Thailand. Precis som med riset serveras nudlarna ofta stekta eller i en smakrik buljong.

Många thailändska rätter är smaksatta med färsk curry. Röd, grön, gul och panang hör till dom vanligaste varianterna och färgen härrör från färgen på den chillipasta man använder. Curryrätter är mycket populära i de södra och centrala delarna i landet medan de är mer ovanliga i norr och nordost.

Olika varianter av fyllda omeletter serveras också som huvudrätter medan en enklare variant gjord på enbart ägg, fisksås och kryddor ofta serveras tillsammans med andra rätter på middagsbordet eller middagsgolvet. Ja, ni läste rätt. Många thai äter sin mat sittande på golvet med skålarna framför sig på en tunn matta. I hemmiljö sitter man mestadels på golvet och äter men på restaurang sitter man vid bord och äter med bestick eller pinnar.
De bestick som används är gaffel och sked och ibland pinnar men de används mest till nudlar.

Thailändarna använder inte mycket bordssalt. För att få sältan så använder de istället den berömda thailändska fisksåsen (eller nam pla på thailändska).

Frukt konsumeras flitigt i hela landet. Är det något som det thailändska folket inte får brist på så är det vitaminer och antioxidanter.
Små gatustånd säljer färdigskuren frukt som ofta smaksätts med socker och/eller lite salt, blandat med chili. Det smakar helt underbart!

Till maten dricker man oftast vanligt vatten. men även öl, läsk eller sodavatten förekommer som måltidsdrycker.
Jag tycker det är bäst med vatten för kolsyran förstärker hettan i maten.
Det är nästan bara barn och ibland vissa åldringar som dricker mjölk i Thailand.

Är det ett sällskap som äter i Thailand äter man ofta flera rätter som alla serveras på samma gång och alla äter av allt.
Ofta får man förrätter och varmrätter samtidigt.
Man skall helst inte blanda flera maträtter på tallriken, utan ta lite ris eller nudlar och lite av en rätt, äta upp, och sedan i stället ta på nytt flera gånger.
Som avslutning på måltiden serveras oftast tropiska frukter.

En sak är säkert i alla fall, man behöver inte vara hungrig här för mat finns att köpa överallt, dygnet runt. Dessutom smakar den underbart vart den än inhandlats och skulle den mot förmodan inte vara god så är det bara att köpa en annan rätt för det är i våra ögon sett mycket billigt att äta här ! Härligt !

Smaklig spis!
Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar