onsdag 30 januari 2008

Lite reflektion

Vi älskar Thailand!
Denna resa var vår nionde resa dit. Varför är då Thailand så bra?
Värmen, Solen, Naturen, Folket, Maten, Frukten, Priserna, ja Allt !
När vi är i Thailand åker vi runt och ser oss omkring en hel del. Jag förstår inte de som åker charter till en ort och stannar där hela tiden i en solstol på beachen.
Det är alldeles för lång flygtid och alldeles för dyrt för att inte utnyttja tiden till att se sig om i landet.
Thailändarna är vänliga och mycket hjälpsamma, speciellt när man kommer ut lite på landsbygden. Det är lätt att resa runt i Thailand.
Mycket av befolkningens vänlighet ligger i deras buddistiska tro. Det är oftast väldigt lugnt och avspänt. De ler och rycker lite på axlarna.
Vi som turister har ibland svårt att förstå att det inte är mer ordning och reda, men enligt thailändarens sätt att se det - så ordnar det sig !

Det är viktigt att komma ihåg att vi är turisterna och ska visa hänsyn och respekt till den lokala befolkningen. Titt som tätt ser vi att turisterna behandlar befolkningen som mindre vetande och det gör mig förbannad. Vi får för oss att bara för att vi har pengar kan vi behandla dem som tjänstefolk. Det är oftast på de större orterna med mycket turism som vi ser det, ni vet den vite mannen med stora plånboken! Nu är det givetvis inte alla som beter sig på detta sätt men vi ser det, gång på gång. Men att vi som besökare ska visa hänsyn och respekt mot thailändarna är viktigt, det gör dom mot oss.

Snart är nog tyvärr detta härliga land lite för överexploaterat. Första gången vi åkte till Thailand var 1999. Det året var det ca 30 000 svenska turister i landet.
2007 var det 310 000 svenskar på besök i det leende landet Thailand !
Men vi älskar som sagt Thailand och har inte rest färdigt dit än, vi har mycket kvar att se.

Maria Pedersen med familj 2008-01-30

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar