onsdag 4 juli 2012

Thailändska munkar

När munkarna går sina morgonrundor för att samla mat är det inte för att tigga utan för att ge folket en chans att göra gott. Alltså att ge dem chansen att få dela med sig och därmed samla "pluspoäng".
Något som ger höga godhetspoäng är att spendera en tid i templet som munk. De flesta gör denna tid när de är unga pojkar och en ganska normal tid är 3 månader, men det finns de som gör detta som vuxna också och även under betydligt kortare tid.
Man gör helt enkelt så gott man kan även i det här fallet.
När en man gör sin tid i templet samlar han inte bara godhetspoäng åt sig själv utan åt hela sin familj och framför allt åt sin mamma.


På buss och tågstationer, även på flygplatser finns det skyltar där det står att platsen är reserverad åt munkar. Sitt INTE där, ställ inte ens ner en väska på den platsen.
Det gäller även om det inte finns en enda munk i närheten.
En munk står absolut högst i rang bland de levande, till och med högre än kungen !

En kvinna får aldrig röra en munk, inte ens vidröra hans klädsel. Detta gäller även för barn, en munk får inte ens röra en nyfödd flickbebis.

Man ger gärna donationer till munkarna i form av ris, pengar eller färdig packade mathinkar som finns att köpa i speciella butiker utanför nästan alla tempel.
Du kan också lämna dina gamla kläder till munkarna som de sedan vidarebefodrar till behövande
.
Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar