onsdag 1 augusti 2012

Andar

I Thailand tror man att det finns andar överallt, i trösklar, floder, berg, träd och i hela skogar. Vissa stora träd anses vara andeboningar och smyckas med tyger i olika färger.
Utanför nästan alla thailändska hus finns små andehus. Även utanför restauranger, hotell och officiella byggnader, men då är de oftast mycket större.
Andehus

Andar är luriga varelser som måste mutas för att inte ställa till med besvär. När man bygger ett nytt hus tar man av mark-andens boplats och måste därför ge anden någon annan plats att bo på.
Andehusen står på en påle, för en hög placering signalerar respekt.
När det är dags att bygga andehuset är det en munk som räknar ut vart på tomten det ska stå, munken bestämmer också när det ska sättas upp. Man får inte flytta ett andehus utan att rådfråga en munk först och sen hålla flyttceremoni.


Andehuset får gärna vara finare än bostadshuset för då väljer anden att bo där och kan då hålla ett vakande öga över bostaden. Andehuset ska vara öppet i alla fyra väderstrecken så anden har koll åt alla håll.
Detta lilla hus vårdas ömt och smyckas ofta med kulörta lampor och minifigurer. För att sen tillfredsställa anden offrar man regelbundet, oftast dagligen, med mat, blommor och rökelser, och vid särskilda tillfällen i ägarens liv, som bröllop eller inför en arbetsintervju fordras någonting som mera liknar en fest.

Tror då thailändaren på andar?
Ja och nej, men eftersom man inte kan säga definitivt nej så tar man det säkra före det det osäkra och visar andarna respekt.
Man vet ju aldrig vad som skulle kunna hända annars !


Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar