torsdag 13 december 2012

Moppepunka

Vi har nu varit här i Ban Phe 4 dagar och imorgon (14/12) åker vi över till Koh Samet.
Här är väldigt lugnt och inte mycket att göra.
Men vi badar, solar, går långa promenader på stranden och kör runt med moppen och kollar på omgivningarna.
När vi var och hälsade på Bosse och Carita som äger ett condo här tog vi temperaturen på havet och det var 32 grader varmt, knappt så det svalkar.

Vi bor på landet men åker vi bara någon kilometer till kommer vi ännu mer ut på landet och där är det otroligt spartanska hem som thailändarna bor i. I våra ögon är det helt fallfärdiga skjul. Det kan va lite bräder, presseningar, plåt och snören som håller ihop det. Det är fritt fram för alla diverse djur som t.ex orm, råttor och annat att komma in. Smutsigt och skräpigt som sjutton är det runtomkring och där bor de utan vatten och avlopp med små och nyfödda barn, ibland med sina gamla föräldrar och med djungeln precis in på knuten. Hu.... jag skulle aldrig våga sova eller ens vila mig en stund där inne.

En dag åkte vi in på en väg och körde runt så vi till sist inte visste vart vi var. När vi så äntligen kom tillbaka ut i civilisationen fick vi punka på moppen. Vilken tur att det inte hände när vi var vilse för hur skulle vi ha fixat det? Nu fick vi gå en bit men efter några hundra meter låg det ett service ställe för moppar längs med vägen. Eftersom nästan alla kör moppe här så finns det hjälp att få nästan överallt.
En tjej med ett litet barn på några månader satt på golvet en bit in i shopen och ammade. Vi undrade om vi kunde få hjälp och hon lämnade då över babyn till en liten tös, drog på sig handskar och bytte sedan slang på moppen på mindre än 15 minuter.
Lilla babyn tittade hela tiden på oss med stora ögon och med mjölken rinnande i mungipan.
Kalaset gick på 120 bath (27 kr). Pher gav henne 150 bath och hon blev väldigt nöjd.
När vi lämnade verkstaden ringlade det ut en orm över vägen precis framför moppen. Alltså dessa ormar..... och det finns gott om dem här !!

En kväll var vi inne i Ban Phe och partajade lite med vårt värdpar Kicki och Jörgen, samt några fler svenskar och thailändare som de känner. Det var jätte trevligt, men när baren stängde och alla skulle dra vidare på disco / kareoke åkte vi hem och la oss. Vi var hemma 2 på natten och resten av gänget kom inte hem förrän vid 5 tiden på morgonen!


Vi har givetvis varit på matmarknad i värmen. Vi kan inte låta bli trots att det är ganska äckligt (får man säga så?) men i minst 30 graders värme ligger fisk, kött och allt annat helt öppet, flugorna surrar intensivt och försäljarna har pinnar med en plastpåse på ute i ändan och viftar bort dem med men en sekund senare är de tillbaka igen.


Alla varor ligger på träbänkar med bara presseningar uppspända som tak. Slaktade kycklingar och fåglar har både huvud och fötter kvar på kroppen.
Ni kanske kan föreställa er hur det doftar där inne ?

Som sagt, imorgon drar vi vidare för lite ö liv.

Hej från oss i solen !
Maria & Pher

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar